Staden Rio de Janeiro!!

 
Snart har vi spenderat en vecka i denna storstad och det är dags att åka vidare, vårt andra stop på vår resa genom Sydamerika blir paradisön ilha Grande, ska bli skönt att åka och bada och förhoppningsvis snorkla lite. Dagarna i Rio har varit späckade med upplevelser, så vi tar det dag för dag.
 
Dag 1, 30 december.
Denna dagen landade vi i Rio de Janeiro och flygresan hade gått jätte bra! Efter att vi kommit ut ur flygplatsen tog vi en taxi till hostlet som vi hade bokat här och som jag så i tidigare inlägg är det ett toppen hostel. Jätte bra start på resan! Efter att vi checkat in tog vi en tur till copacabana strand och bara la oss och njöööööt . Här började det dock gå nerför, inte för mig men för stackars Niklas.... Solen är väldigt stark här, men Niklas trodde inte att han behövde smörja in sig för att det var lite molnigt och dumma som vi var spenderade vi 4 timmar i solen första dagen... Ingen bra idé... jaja, stackarn har fått lida över sin solbränna hela veckan och nu är den färgen han fick borta haha bara att börja om från noll på ilha Grande. Resten av dagen var lugn, vi lärde känna lite folk på hostlet och sov som kungar efter en händelserik dag.
 
stranden Copacabana
 
Dag 2, 31 december.
Idag var tanken att vi skulle åka upp till Jesus statyn eller rättare sagt Kristu Redentur, men pågrund av brist på språkkunskaper hamnade vi i en park istället.. Så vi gjorde det bästa av situationen och stannade där hela förmiddagen. Senare på kvällen blev det party!!
 
 
 
 
 lite fina bilder från parken vi besökte
 
Dag 3, 1 Januari.
Idag var vi lite bakis så vi beslutade oss för att bara hänga på hostlet med lite kompisar!
 
Dag 4. 2 Januari.
Idag gjorde vi ännu ett försök till att ta oss upp till Jesus statyn, men även denna gång gick det åt skogen.. Tillsammans med vara nya vänner Marcell och Linus och en colombian gick vi med höga förväntningar mot ¨tåget¨som skulle ta oss upp till statyn, men vi möttes av 6 TIMMARS lång kö. Ingen av oss var berädda på att behöva vänta så länge, så vi bestämde oss for att åka till ett av vara andra mål i denna staden, nämligen sockertoppen.
 
Sockertoppen är en 400 meter hög kulle som man kan åka upp på med en så kallad ¨cable car¨ exakt samma som när jag och Malin åkte upp på berget i Langkawi, Malaysia förra året. När vi väl kom fram till sockertoppen möttes vi av en lång kö där med, men den var bara 2 timmar lång, så vi bestämmde oss for att stanna. När vi kom fram först i kön såg vi till vår gladje att ungdommar upp till 21 får åka upp for halva priset, vilket var 31 reas (ca. 90 kr) så jag sa glatt till kvinnan som jag skulle köpa biljetten av att jag var 21, hon frågade om ID, vilket jag såklaaaaart inte hade med mig... Så det slutade med att både jag och Niklas fick betala fullpris, alltså 62 reas (ca.180 kr) men men det kanske det var värt..
 
¨cable caren¨ från marken.
 
 
 
 
 
 
Dag 5, 3 Januari.
Idag gick vi på upptäcktsfärd med vår Tyska vän Stephanie i stadsdelen Lapa, på natten är Lapa Rios partykvarter men på dagen fins det också mycket fint att se här. Vi tittade blandannat på en av Rios stoltheter ¨the stairs¨. Jag vet tyvärr ingen historia om trapporna men dom var väldigt fina iallafall! Vi kollade också på en kyrka. På utsidan såg den mer ut som en pyramid än en kyrka, men på insidan var det ljus, kors, jesuskrubba ja allt som ska finnas i en kyrka.
 
 
 
 
 
 
Dom har jätte mycket grafitti målningar på väggarna i Rio
 
Krykan!
 
Da-da-da-duuuum!! senare på kvällen kom det som vi hade väntat på sååååå länge, vi skulle se Kristu Radentur! En Brasilianare på vårat hostel visade mig hur man kunde boka biljetter till statyn på internet så jag bokade till mig, Nicke och våra svenska vänner Marcel och Linus. Allt gick smidigt och vi behövde inte stå i nagon kö alls for att komma på tåget för att komma upp på berget. Men.......................halvvags upp i bergen går tåget sönder och vi fastnar och står stilla i djungeln i två timmar... Men inget skulle stoppa oss nu och efter måååånga timmar i värmen med alla smakrypen som drar sig till ljuset i tåget kom vi upp. Och det var magiskt.
 
 
våra vänner Marcell och Linus

Dag 5, 4 Januari.
Idag gick vi till en av dom andra stranderna i Rio, Ipanema Beach. Har bara vi slappade, badade, solade (inte Niklas saklart) och myyyste;
 
Dag 6, 5 Januari.
När vi köpte vara bussbiljetter som ska ta oss genom hela Sydamerika så fick vi med några turer, en av dom var att åka på en favela tour i Rio, så det gjorde vi idag. för er som inte vet vad en favela är för något så är det Brasiliens slum områden, alltså ghetton. Detta är kanske inget mysigt ställe att befinna sig på men det var väldigt lärorikt och ingenting hände med mig eller Niklas och jag kunde ta med mig kameran utan att den blev stulen. ;)
 
Vi åkte först till en väldigt stort favela som kallas Rocinha sen till ett lite mindre som kallades for Vidigal. I Rocinha var det lite kaos just nu for det var ett litet ¨bråk¨ på gång, ni förstår det brukade vara en knarklangar boss men nu hade dom fått två, så dom bråkade med varandra.
 
Min tour guide berättade för mig att Brasilien ligger på plats 82 på en lista över alla världens länder när det kommer till befolkningens levnadsstandard, så även högklassig och mellanklass människor har värre levnadsstandard än vad vi har i t.ex. Sverige som ligger top 10 på listan. I brasilien bor 6% av landets befolkning i favelas och det blir alltså 12 miljoner människor. Dessa människorna är mer eller mindre fattiga, men dom fattigaste människorna lever på 200 reas i månaden (600 kr) en middag ute här i Rio kan kosta (om man hittar rätt ställe) 10 reas, så den människan kan äta 20 maltider i månaden... Inte tilltäckligt. Folket som bor i favelan har ingen adress, betalar ingen skatt, har ingen el och inget vatten så elen och vattnet snor dom och pga. att dom inte har adress eller betalar någon skatt är dom inte häller folkbokförda, så man vet egentligen inte hur många som bor i favelan..
 
 
 
 Vad man ser på denna bilden är en ¨modell¨av vad myndigheterna vill att favelan ska se ut om några år dom vill att alla människor ska bo i riktiga hus med vatten och el, så kanske att det är på bättrings vägen.
 
 
 Vi fick besöka en skola som ligger i favelan, Barnen här går inte i skolan eftersom dom inte är folkbokförda och det kostar pengar. Men en Italienare som kom hit till favelan för några år sedan ville andra på det. Så han startade Para Ti projectet. Man kan skänka pengar till projectet och  40% av pengarna som denna turen kostar går direkt dit, så att barnen kan få en möjlighet att lära sig gratis och också få ett mål om mat varje skoldag.
 
 elektricitet kablarna är överallt.
 
 
 
Imorgon åker vi till Ilha Grande, ska bli jätte skönt!
 
Puss och kram
 

Kommentarer
Stefan Johannas pappa! säger:

ja ni verkar ha det gott! Men slumkvarteret! Var det ingen som varnade dig för det innan!? Puss o Kram!

Svar: Dit har jag ju vetat att jag skulle hela tiden, men det var en väldigt säker tur! Puss och kram
Johanna

2014-01-05 | 23:06:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback