Djupdyk i Maorikulturen, 18-19 september

Den artonde september bestod av mycket resande. Vi fick dessutom tre nya reskamrater Ian, Hollie och Pace. Vi besökte ett fint vattenfall inne i skogen och staden Hobbiton.
 
 
 
Staden Hobbiton låg i närheten av inspelningsplatsen för hobbitarnas by i Sagan om ringen. Här myser vi med Gollum.
 
 
Vi åkte vidare till orten Rotorua, där vi spenderade natten hos en maorisk familj i traktens Marae. En Marae är maoriernas samlingsplats för speciella högtider/händelser, exempelvis bröllop, begravning, familjemedlemmars återkomst, etc.
 
När gäster kommer till en Marae har man alltid en välkomstceremoni. Den går ut på att våra förfäder (som alltid är med oss) först hälsas välkomna av maoriernas förfäder, sedan får gästerna komma in Maraen. Där utbyter man varsin sång med varandra, som representerar vilka man är och vart man kommer ifrån. Sedan hälsar man på varandra genom handslag, näsa mot näsa (dela varandras andetag) och slutligen panna mot panna (dela varandras tankar). Lite obehagligt till en början, men vi vande oss. Vi får inte visa bilder inifrån Maraen, då de är mycket personligt för maorierna.
 
 
 
Här är vi med Ashlee och våra två värdar, Shaun och hans fru.
 
Vi sov allihopa inne i Maraen. Shauns fru berättade legender från Maorierna och om Maraens olika dekorationer som hade speciella meningar.
 
Nästa morgon var det upp tidigt, för vi skulle iväg och åka forsränning! Ni skulle ha sett hur vi såg ut i våtdräkterna, det var verkligen en syn för ögat. Att ta på oss de fuktiga våtdräkterna i 10-15 grader var oliiidligt kallt, men de satt som smäck och värmde ganska bra ändå.
 
Forsränning var riktigt roligt! Ingen av oss skadade sig eller åkte ur båten, så alla föräldrar kan vara lugna. I början var det sjukt läskigt, och vattenkaskaderna var hårda som attan, men man lärde sig snabbt hur man skulle göra. Vi var ute i ca 40 minuter i en flod som låg på nivå 3-4 på skala till 5. Har massa foton på en cd, vi lägger upp det när vi kan.
 
När alla hade samlats igen åkte vi vidare till byn Tewhakarewarewatangaoteopetauaawahiao. Yep. Förkortat Whakarewarewa. Denna by ligger på ett aktivt termiskt område, alltså att det finns flera varma källor där. Ras förekommer då och då, och tillslut kommer byborna behöva flytta då byn blir obeboelig.
 
 
 
 
Vattnet såg väldigt härligt ut och vi ville väldigt gärna hoppa i, men vattnet var 90 - 110 grader varmt. Ångan som man ser luktade liknande ruttet ägg.
 
Efter det var vi bjudna till en show, där vi fick se Maori dans och lyssna på Maori sång, mycket häftigt.
 
 
 
 
Vi fick även testa på lite dans själva.
 
 
 
Vi med några utav maorierna, kvinnorna och männen gör olika miner för att skrämma fiender.
 
 
Våra inköp, halsband gjorda utav Maorierna i valben. De är olika symboler med olika betydelser. Michaelas, till vänster: betydelse av familjeband. Malins, i mitten: lycka och välgång, speciellt till resande. Johannas, till höger: personligt "växande", if you know what we mean. :)
 
Vi fortsatte vidare till Taupo där vi är nu. Vi bor på ett jättefint backpackerställe, som är fräscht med bra service. På kvällen åt vi god middag på en irländsk pub. efteråt åkte alla hem och lade sig, alla var så trötta!
 
Nu ska vi vidare till några heta källor (inte 100 graders källorna) och bada lite, ikväll blir det film mys!
 
puss o kram
Johanna, Michaela och Malin
 

Kommentarer
Stefan säger:

Härlig läsning o goa bilder! Förstår att ni har det gott där borta o inte längtar hem!
Ha det bäst! Isak o Elsa hälsar oxå! Kram

Svar: jag saknar er lite pappa :) kommer bli mer om ett tag! pussa Isak o Elsa från mig <3
Johanna

2012-09-20 | 11:36:25
Frida, Patrik & Elliott säger:

Det var nog det längsta "ortsnamnet" jag sett! Häftigt att ni fick ta del av detta, det måste varit mycket speciellt. Och jättekul att ni lägger upp så mycket bilder :))
Kram och ta hand om er!

2012-09-20 | 19:56:23
Mamma Monica säger:

Vilka underbara bilder, Härligt, skönt att höra att allt har gott bra. Kaninerna har det bra, det börjar bli kallt och fuktigt i gräset så de ska snart få flytta in till oss i huset. Många kramar Mamma

2012-09-21 | 08:57:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback